"Pierzind vremea pe Facebook" - review

Nu am mai cautat de mult sa vad daca "Dormi Trezeste-te" mai exista pe net. Azi amintindu-mi am dat un search si am gasit un nou review facut de Tezeu in blogul lui. Primul review care pune accent pe jocul actorilor si pe frumusetea de a face film direct pentru Torrent :)

E o bucurie aparte în a primi şi vedea ceva gratis şi există o lejeritate şi o largheţe în a face ceva lipsit de orice aşteptări de piaţă. Pur independent, pur ne-economic, Andrei Ştefănescu a făcut o treabă foarte bună. Asta e artă absolută, cea mai sinceră şi mai dezinvoltă, chiar dacă nu şi cea mai lucrată. Pe deasupra, omu’ ăsta a făcut filmul ăsta pentru el la fel cum eu scriu pe blog-ul ăsta pentru mine. Nu îmi permit să încep a compara cele două eforturi, a face un film, oricât de scurt, nepopulat sau lipsit de locaţii, este un efort enorm, dar îmi permit să cred că îl înţeleg într-o oarecare măsură.
Filmul începe superb. Miriam Rizea, actriţa aleasă (găsită?) pentru rolul principal are o intensitate aparte, o expresivitate uimitoare şi în primele cadre dă tot ce are mai bun. O actriţă de film. Este uimitor cum reuşeşte să te transporte în viaţa personajului, în trăirile şi universul ei intern în câteva foarte scurte minute. Urmează scena din apartamentul ei în care regizorul foloseşte puţin cam prea mult auto-focus-ul, dar fiecare cu pasiunile lui. Aici ea vorbeşte pentru prima oară şi după cadrele iniţiale de singurătate, angoasă, moleşeală, lipsă de vlagă, urbanizare şi detaşare de realitate, personajul nu poate transmite decât lipsa trăirii la intensitatea reală a sexului.
Sexualitatea devine tema filmului, unicul remediu al alienării, singura posibilitate rapidă, scurtă, capabilă de a te apropia de o altă fiinţă. Liantul dintre lumea internă, un loc al Iadului teologic, de exhaustivă singurătate şi lipsit de comunicare şi lumea exterioare, acolo unde alte insuliţe asemănătoare plutesc.
Mi-ar fi plăcut sincer mai mult. Poate o ieşire temporară din visul ficţional iniţial. Un escapism vag al personajului principal din singurătatea iniţială, dar asta nu ar fi schimbat cu mult filmul. Finalul m-a lăsat sincer puţin în ceaţă. Îmi permit să întreb, poate cineva vede filmul şi înţelege mai bine ca mine: în groapă, ea doarme sau e moartă? Nu de alta, dar respira vizibil şi totuşi aş înclina să spun că este moartă, trecând de la cadrul precedent.
Câteva mici probleme tehnice: auto-focus-ul de la început, sunetul a avut probleme de câteva ori, dar una peste alta un film independent bun, care cu puţină migală ar putea merge mult mai departe.

P.S. Am uitat de actor. El, Radu Crăciun, a fost genial. În primele cadre a fost atât de antipatic încât îmi venea să închid player-ul, ceea ce spune multe. Perfect din partea amândoura.
full article:
http://tezeu.wordpress.com/2013/09/28/dormi-trezeste-te

Esoteric

Knowledge that liberates consciousness is often described as esoteric. The word “esoteric” is somewhat forbidding, usually connoting something obscure, exotic, and irrelevant to daily life—in short, something “far out.” But etymologically the word means exactly the opposite: it comes from the Greek esotero, which means “further in.” You have to go “further in” yourself to understand what this knowledge is about.
Some thinkers differentiate the esoteric from the mystical, a distinction that can be useful as long as one is not too rigid about it. Esotericism is characterized by an interest in these different levels of consciousness and being. Mysticism is not quite so concerned with these intermediate states; it focuses on reaching God in the most direct and immediate way. The mystic wants to reach his destination as quickly as possible; the esotericist wants to learn something about the landscape on the way. Moreover, mysticism tends more toward passivity: a quiet “waiting upon God” rather than active investigation.

The Winter of Discontent

Pentru ca Linear A este un proiect pentru nopti cu temperatura de peste 20 de grade cred ca o sa il impingem pentru primavara/vara lui 2014.

Pina atunci insa dezvolt alte citeva proiecte bune pentru sezonul rece. Mi-a placut foarte mult furtuna de saptaminile trecute si voi scrie un scenariu despre o fata care se lupta printr-o astfel de vreme sa ajunga la malul unui Lac. Un Lac cu o faleza minunata si o asezare enolitica necunoscuta publicului larg. Asa ca vom astepta o furtuna sau si mai frumos un viscol puternic.

Mai este si un fel de documentar fictiv despre povestile din mintea noastra si cum ne ajuta si ne coordoneaza si structureaza interiorul si exteriorul. Un film care deocamdata se numeste Images of Rape. Mi-am dat seama ca suna foarte similar cu colectia de filme extreme Images of Death si cumva sint asemanatoare ca prezentare si mitologizare a realitatii si intelegere a realului ca o simpla stare de spirit (state of mind).

Si ar mai fi un film despre frica mea cea mai mare, erotismul homosexual, un film care deocamdata se numeste Gay Delights si este atinge fenomenul homo-erotic, nu stiu daca gay, in care barbati apeleaza la alti parbati pentru sex pentru ca este mai usor, mai pornografic si cu siguranta fara nici un sentiment.
Incercind sa gasesc ceva subiecte horror mi-am dat seama ca frica reala simt fata de homo-erotism si fata de intunericul fara limite si fara forma in care se pot naste toate posibilitatile monstrilor interiori datatori de durere. Frica de torutra fizica. Si cumva cele doua se pot insaila foarte interesant.
Sa vedem, inca sintem in stadiul de frustrare a scrierii scenariului, in care scenariul nu vrea de nici un fel sa coteasca asa cum vrei tu. Si un razboi plin de nervi izbucneste intre tine si personajele si lumea din scriitura.

va urma